Per a què serveix realment una factura proforma? Com és i quina validesa té? Quina és la principal diferència respecte a una factura “normal”? Una proforma és una factura que s’utilitza per a informar el potencial comprador d’un servei o producte de tots els detalls de l’operació. Seria com un principi d’acord entre client i proveïdor, sense cap mena de validesa fiscal o comptable En altres paraules, podria dir-se que es tracta d’un esborrany del que serà la factura ordinària o definitiva.
És molt comú en operacions comercials amb proveïdors o clients d’altres països. Es tracta d’informar el potencial client de tots els detalls. De fet, quan són clients habituals, s’utilitza com a oferta comercial per a conèixer el preu de l’operació. En confirmar-ho, el comprador accepta les condicions d’aquesta oferta. En aquests casos, dóna validesa per a executar una sèrie d’operacions contigües a la venda en si. No obstant això, i com veurem a continuació, no té validesa a nivell fiscal i/o comptable.
La factures proforma també s’utilitzen per a complir els requisits legals a l’hora d’exportar mercaderies a països extracomunitaris Parlem, per tant, d’una factura comercial a efectes duaners, que només declara el valor de les mercaderies exportades.
Què ha de tenir una proforma?
A nivell de contingut i estructura, la proforma és pràcticament idèntica a la factura ordinària, però sempre s’ha d’especificar en l’encapçalat de la mateixa que es tracta d’una factura proforma, així com la seva data d’emissió.
Així les coses, la principal diferència entre una factura proforma i una ordinària és que la primera manca de valor legal, administratiu o fiscal. Per això, la factura ordinària porta una sèrie de numeració diferent i única a nivell identificatiu. La seva emissió sí que suposa un compromís de pagament i adquireix valor fiscal, administratiu i comptable.
En aquest cas la proforma no ha de numerar-se. Fins i tot es recomana no incloure cap segell o signatura identificativa. I, molt important, que estigui clarament identificada com a Proforma en l’encapçalat, amb l’objectiu que no generi dubtes de si tracta d’una factura comercial a l’ús.
En operacions internacionals
La factura proforma només té certes implicacions en casos d’operacions d’exportació o importació. Per exemple, per a tramitar una llicència d’importador. O per a gestions financeres relacionades amb l’operació, de manera que es convertirà en un comprovant d’aquestes.
Font: Cinco días